Ardahan’da ilkokul öğrencilerine yönelik başlatılan “Gıda Okuryazarlığı” projesi kapsamında çocuklar, güvenli gıda tüketimi konusunda bilinçlendirilirken uygulamalı denetim sürecine de dâhil edildi. Eğitim alan öğrenciler, gıda denetim ekipleriyle birlikte köy bakkalında incelemelerde bulundu. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen proje çerçevesinde, gıda mühendislerinden oluşan ekip, merkeze bağlı Bayramoğlu Köyü İlk ve Ortaokulu’nda öğrencilerle bir araya geldi. Düzenlenen eğitim programında, Tarım ve Orman Bakanlığının gıda güvenliği çalışmaları anlatıldı; sağlıklı ve güvenli gıda tüketiminin önemi örneklerle aktarıldı. Eğitim sonrası öğrencilere süt, kek ve benzeri ürünler ikram edilerek ambalajlı gıdalarda son tüketim tarihi, ürün içeriği ve saklama koşulları hakkında uygulamalı bilgiler verildi. Ardından gıda denetim aracına alınan öğrenciler, yeleklerini giyip yakalarına kartlarını takarak köyde faaliyet gösteren bakkalda ürünleri kontrol etti. “Çocukların sürece aktif katılmasını önemsiyoruz” İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Fatih Cineviz, projenin ilk uygulamasını gerçekleştirdiklerini belirterek, çalışmanın il genelindeki diğer okullarda da hayata geçirileceğini söyledi. Cineviz, “Amacımız çocuklarımızın gıda konusunda bilinçli bireyler olarak yetişmesi. Denetim sürecinde aktif rol almaları, öğrendiklerini sahada pekiştirmeleri açısından çok kıymetli. Bilinçli tüketicilere her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var.” dedi. Öğrencilerin sergilediği performanstan memnuniyet duyduklarını ifade eden Cineviz, “Minik denetçilerimiz anlatılanları çok iyi kavradı. Yönlendirmeye ihtiyaç duymadan denetim yaptılar. Neredeyse personelimiz kadar başarılıydılar.” şeklinde konuştu. Okul yönetiminden projeye destek Bayramoğlu Köyü İlk ve Ortaokulu Müdürü Erol Kara ise okul olarak böyle bir çalışmaya ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, “Öğrencilerimiz gıda güvenliği konusunda önemli bilgiler edindi. Son kullanma tarihi, tüketim koşulları gibi konular çocuklar için çok öğretici oldu.” ifadelerini kullandı. Projeye katılan 4. sınıf öğrencisi Ecrin Fatma Sural da öğrendikleri bilgilerin günlük hayatta işlerine yarayacağını belirterek, gıda tüketimi konusunda artık daha dikkatli olacaklarını söyledi. Uygulamalı eğitim modeliyle dikkat çeken “Gıda Okuryazarlığı” projesinin, çocuklarda erken yaşta bilinçli tüketim alışkanlığı kazandırması hedefleniyor.